Înscriere acte de stare civilă emise de…

Schimbarea de nume pe cale administrativă (durch dem Verwaltungsweg)

Începând cu data de 2 APRILIE 2018, la Secția Consulară a Ambasadei României la Viena, TOATE SERVICIILE SE PRESTEAZĂ NUMAI PE BAZĂ DE PROGRAMARE.

 

Programările se fac numai la Ghișeul Consular Online: www.econsulat.ro

Această procedură este necesară pentru a aduce la numitor comun înregistrările de date personale privind identitatea, aşa cum apare ea înregistrată în Registrul de Evidenţă a Persoanelor, faţă de identitatea deţinută în Registrul civil al altei ţări (Austria). Diferenţele apar prin asumarea în cadrul unor diferite proceduri derulate prin autorităţile altui stat a unei alte identităţi, reprezentate de scrierea altfel a numelui şi/sau prenumelui. Cea mai întâlnită procedură de acest fel a fost re/naturalizarea unor persoane născute în România, prin ascendenţa lor germană, obţinând şi nume/prenume germane (de ex. IOAN-JOHANN, IOSEF-JOSEF, ANA-ANNA, ECATERINA-KATHARINA, etc.).

 
Statul român nu împiedică modificarea datelor personale, dar solicită înregistrarea acestor modificări şi în Registrul român (Legea nr.323/2003), ca schimbări de scriere a numelui şi/sau prenumelui. Deoarece de-a lungul timpului persoanele aflate într-o asemenea situaţie nu au efectuat înregistrările din proprie iniţiativă, au fost folosite pârghii legale pentru ca înscrierile să devină o necesitate, respectiv procedurile de stare civilă, de renunţare la cetăţenie sau de obţinere a unui nou act de identitate sau paşaport nu pot fi derulate dacă nu se dovedeşte înregistrarea identităţii actuale şi în Registrul de Evidenţa Persoanei din România.
 
Pentru efectuarea înscrierii menţiunii de schimbare a numelui/prenumelui este necesar să fie prezentate următoarele acte în ORIGINAL şi COPII:
-Actul de identitate românesc  valabil (paşaport, carte/buletin de identitate, adeverinţă de cetăţenie română, certificat redobândire cetăţenie română) şi actul de identitate străin (după caz);
-Documentul administrativ  austriac de schimbare a numelui şi/sau prenumelui
-Traducerea  autorizată şi legalizată în limba română a documentului austriac sus-menţionat fie la un traducător austriac autorizat şi legalizată la notar,ul sau tribunalul austriac, fie la un traducător autorizat din România.
-Certificatul de naştere românesc;
​-Certificatul de căsătorie românesc.
 
 
PRECIZĂRI:
Cererea se depune personal de către solicitant.
Serviciul consular este oferit gratuit.
 
 

Prezentarea priorităților Președinției române a Consiliului UE în landul Austria Inferioară

20.03.2019

La invitația grupului parlamentar al Partidului Popular (ÖVP) din legislativul landului Austria Inferioară,…

Prezentarea priorităților Președinției române a Consiliului UE în landul Carintia

28.02.2019

Ambasadorul Bogdan Mazuru a prezentat la sediul Consulatului onorific al României din Klagenfurt, la 26 februarie…

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

25.02.2019

Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Lista secțiilor de votare organizate…

Participarea secretarului de stat Victor Micula la reuniunea responsabililor pentru afaceri europene din Balcanii de Vest

21.02.2019

Secretarul de stat Victor Micula a participat la 21 februarie 2019, la Viena, la reuniunea responsabililor pentru…