Asistenţă şi servicii consulare pentru…

Apostila Convenţiei de la Haga din 1961

Începând cu 16 martie 2001, România a aderat la Convenţia de la Haga din 5 Octombrie 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine. Apostilarea constă în aplicarea unei ştampile (apostila de la Haga) pe documente, care atestă autenticitatea acestora.

 
În conformitate cu Legea nr. 121/2005 din 05/05/2005 autorităţile române competente să aplice apostila sunt: tribunalele pentru „documentele care emană de la o autoritate sau un funcţionar al unei jurisdicţii a statului, inclusiv cele care emană de la ministerul public, de la un grefier sau de la un executor judecătoresc (art. 1 lit. a din Convenţie), actele notariale şi declaraţiile oficiale, cum ar fi cele privind menţiuni de înregistrare, viza de investire cu dată certă şi legalizări de semnătură depuse pe un act sub semnă tură privată (art.1 lit. c si d din Convenţie), şi prefecturile pentru documentele administrative (art. 1 lit. b din Convenţie).
 
Apostila este în fapt o ştampilă de formă pătrată (cu latura de 9 cm), care, în toate statele membre ale Convenţiei de la Haga, are denumirea „Apostille - Convention de la Haye du 5 Octobre 1961” şi se aplică direct pe actul de legalizat sau pe o prelungire a acestuia.
 
Particularitate: Convenţia între România şi Republica Austria cu privire la asistenţa juridică în materia dreptului civil şi de familie şi la transmiterea actelor, (Documente Conexe: Protocolul adiţional la prezenta Convenţie, semnat la Viena la 18 februarie 1972 prevede scutirea de orice legalizare pe documentele mai sus menţionate.

Delegația României la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics a vizitat ambasada

16.03.2017

La 15 martie, ambasada a fost gazda delegației României la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics, care vor…

Romanian Highlights @ LET’S CEE Film Festival 2017

10.03.2017

Cea de-a cincea ediţie a festivalului internaţional LET’S CEE Film Festival se desfăşoară la Viena în…

Expoziție Alma Redlinger la Galeria ICR Viena

02.03.2017

Institutul Cultural Român de la Viena prezintă în perioada 8 martie – 7 aprilie a.c. expoziția „Fata cu evantai …

Méditation Hébraïque - Concert cu Andrei Kivu și Mara Dobresco

21.02.2017

Ambasada României în Republica Austria a invitat la 20 februarie la un concert de muzică clasică „Méditation…