Asistenţă şi servicii consulare pentru…

Apostila Convenţiei de la Haga din 1961

Începând cu 16 martie 2001, România a aderat la Convenţia de la Haga din 5 Octombrie 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine. Apostilarea constă în aplicarea unei ştampile (apostila de la Haga) pe documente, care atestă autenticitatea acestora.

 
În conformitate cu Legea nr. 121/2005 din 05/05/2005 autorităţile române competente să aplice apostila sunt: tribunalele pentru „documentele care emană de la o autoritate sau un funcţionar al unei jurisdicţii a statului, inclusiv cele care emană de la ministerul public, de la un grefier sau de la un executor judecătoresc (art. 1 lit. a din Convenţie), actele notariale şi declaraţiile oficiale, cum ar fi cele privind menţiuni de înregistrare, viza de investire cu dată certă şi legalizări de semnătură depuse pe un act sub semnă tură privată (art.1 lit. c si d din Convenţie), şi prefecturile pentru documentele administrative (art. 1 lit. b din Convenţie).
 
Apostila este în fapt o ştampilă de formă pătrată (cu latura de 9 cm), care, în toate statele membre ale Convenţiei de la Haga, are denumirea „Apostille - Convention de la Haye du 5 Octobre 1961” şi se aplică direct pe actul de legalizat sau pe o prelungire a acestuia.
 
Particularitate: Convenţia între România şi Republica Austria cu privire la asistenţa juridică în materia dreptului civil şi de familie şi la transmiterea actelor, (Documente Conexe: Protocolul adiţional la prezenta Convenţie, semnat la Viena la 18 februarie 1972 prevede scutirea de orice legalizare pe documentele mai sus menţionate.

În prim plan

Prelungirea înregistrării la alegerile pentru Președintele României până la 15 septembrie

13.09.2019

Vă informăm că perioada de înregistrare pentru alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la…

Cooperare româno-austriacă în domeniul politicii pentru dezvoltare

13.09.2019

Cătălin Harnagea, directorul general al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid) a avut…

Anunț important privind programul Secției consulare a ambasadei

14.08.2019

Vă informăm că în zilele de 15 și 16 august 2019, Secția consulară din Viena nu lucrează cu publicul. Pentru …

Alegeri pentru Președintele României

07.08.2019

Revenim cu noi precizări și detalii referitoare la modalitățile de exercitare a dreptului de vot și a procedurilor …