Asistenţă şi servicii consulare pentru…

Apostila Convenţiei de la Haga din 1961

Începând cu 16 martie 2001, România a aderat la Convenţia de la Haga din 5 Octombrie 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine. Apostilarea constă în aplicarea unei ştampile (apostila de la Haga) pe documente, care atestă autenticitatea acestora.

 
În conformitate cu Legea nr. 121/2005 din 05/05/2005 autorităţile române competente să aplice apostila sunt: tribunalele pentru „documentele care emană de la o autoritate sau un funcţionar al unei jurisdicţii a statului, inclusiv cele care emană de la ministerul public, de la un grefier sau de la un executor judecătoresc (art. 1 lit. a din Convenţie), actele notariale şi declaraţiile oficiale, cum ar fi cele privind menţiuni de înregistrare, viza de investire cu dată certă şi legalizări de semnătură depuse pe un act sub semnă tură privată (art.1 lit. c si d din Convenţie), şi prefecturile pentru documentele administrative (art. 1 lit. b din Convenţie).
 
Apostila este în fapt o ştampilă de formă pătrată (cu latura de 9 cm), care, în toate statele membre ale Convenţiei de la Haga, are denumirea „Apostille - Convention de la Haye du 5 Octobre 1961” şi se aplică direct pe actul de legalizat sau pe o prelungire a acestuia.
 
Particularitate: Convenţia între România şi Republica Austria cu privire la asistenţa juridică în materia dreptului civil şi de familie şi la transmiterea actelor, (Documente Conexe: Protocolul adiţional la prezenta Convenţie, semnat la Viena la 18 februarie 1972 prevede scutirea de orice legalizare pe documentele mai sus menţionate.

Prezentarea priorităților Președinției române a Consiliului UE în landul Austria Inferioară

20.03.2019

La invitația grupului parlamentar al Partidului Popular (ÖVP) din legislativul landului Austria Inferioară,…

Prezentarea priorităților Președinției române a Consiliului UE în landul Carintia

28.02.2019

Ambasadorul Bogdan Mazuru a prezentat la sediul Consulatului onorific al României din Klagenfurt, la 26 februarie…

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

25.02.2019

Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Lista secțiilor de votare organizate…

Participarea secretarului de stat Victor Micula la reuniunea responsabililor pentru afaceri europene din Balcanii de Vest

21.02.2019

Secretarul de stat Victor Micula a participat la 21 februarie 2019, la Viena, la reuniunea responsabililor pentru…