Înscriere acte de stare civilă emise de…

Certificatul de naştere

Începând cu data de 2 APRILIE 2018, la Secția Consulară a Ambasadei României la Viena, TOATE SERVICIILE SE PRESTEAZĂ NUMAI PE BAZĂ DE PROGRAMARE.

 

Programările se fac numai la Ghișeul Consular Online: www.econsulat.ro

Conform legii române, naşterea în străinătate a unui copil din părinţi cetăţeni români sau dintre un părinte român şi unul străin trebuie să fie recunoscută de statul român, înscrisă în registrele de stare civilă româneşti în tremen de 6 luni, operaţiune care se soldează cu eliberarea unui certificat de naştere românesc. 

Pentru recunoaşterea şi înscrierea unei naşteri care a avut loc în Austria, părintele minorului care este cetăţean român, sau copilul, dacă are peste 14 ani sau este major, trebuie să depună la Secţia Consulară, personal, următoarele acte în ORIGINAL şi COPIE:

 

1. Dovada şederii în Austria a copilului, sub forma unei adeverinţe de şedere gen Meldezettel sau Anmeldebescheinigung, fără traducere;

2. Declaraţie pe proprie răspundere privind inexistenţa unei alte cereri de înscriere/reconstituire a actului (formular tip - se obţine la Secţia Consulară);

3. Certificatul de naştere austriac. In cazul prezentarii Certificatului international de nastere (multilingv), denumit ´´Auszug aus dem Geburtseintrag´´, NU mai este necesara traducerea documentului.

4. Traducerea autorizată şi legalizată în limba română a certificatului de naştere austriac realizată fie la un traducător autorizat austriac şi legalizată la notarul austriac, fie la un traducător din România:

5. Certificatele de naştere ale părinţilor, precum şi certificatul de căsătorie al acestora (dacă este cazul);

6. Paşaportul sau cartea de identitate ale ambilor părinţi sau ale copilului major, titularul actului de naştere, cu confirmarea cetăţeniei române;

 

Precizări: 

  • Dacă ambii părinţi sunt cetăţeni români, cererea se va depune de oricare dintre ei.
  • Dacă titularul actului de naştere are peste 14 ani sau este major şi nu dispune de un act de identitate românesc, este necesar ca în prealabil să solicite la Secţia Consulară o clarificare a cetăţeniei, soldată cu obţinerea unei adeverinţe de cetăţenie română, valabilă 6 luni de la data emiterii şi care permite în acest interval soluţionarea înscrierii certificatului străin în registrul de stare civil românesc. Durata de obţinere a adeverinţei de cetăţenie este de aproximativ 3 luni (detalii la pagina https://viena.mae.ro/node/262). 
  • Toate actele originale prezentate la ghişeu sunt returnate titularilor, Secţia Consulară păstrând doar copiile. 
  • Dacă naşterea care se înscrie a avut loc după 01.01.2004, va fi primit, o dată cu certificatul de naştere, şi Codul Numeric Personal (obligatoriu pentru obţinerea ulterioară a unui act de identitate/paşaport). Dacă naşterea a avut loc până la 31.12.2003, Codul Numeric Personal se solicită separat, ulterior, prin Serviciile de Stare civilă din România sau prin misiunile diplomatice şi consulare (informaţii separat).
  • Serviciul consular este gratuit. 

Pentru depunerea actelor, semnarea acestora şi autentificarea declaraţiilor pe proprie răspundere, prezenţa la Consulat este obligatorie !

 Ridicarea certificatului şi semnarea în Registrele de stare civilă româneşti se face numai de către persoana care a depus cererea (sau părintele respectiv, dacă este vorba de înscrierea naşterii unui minor)!

 

Prezentarea priorităților Președinției române a Consiliului UE în landul Austria Inferioară

20.03.2019

La invitația grupului parlamentar al Partidului Popular (ÖVP) din legislativul landului Austria Inferioară,…

Prezentarea priorităților Președinției române a Consiliului UE în landul Carintia

28.02.2019

Ambasadorul Bogdan Mazuru a prezentat la sediul Consulatului onorific al României din Klagenfurt, la 26 februarie…

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

25.02.2019

Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Lista secțiilor de votare organizate…

Participarea secretarului de stat Victor Micula la reuniunea responsabililor pentru afaceri europene din Balcanii de Vest

21.02.2019

Secretarul de stat Victor Micula a participat la 21 februarie 2019, la Viena, la reuniunea responsabililor pentru…