Eliberare documente de călătorie şi identitate

Paşaportul simplu electronic pentru cetăţenii români adulţi cu domiciliul în România

  • Ambasada vă poate elibera un paşaport simplu electronic numai dacă aveţi CARTE DE IDENTITATE VALABILĂ.

  • În cazul în care cartea dvs. de identitate a expirat, aveţi posibilitatea să solicitaţi un paşaport simplu electronic cu domiciliul în străinătate („paşaport CRDS de 5 ani”: link ). În cazul în care nu îndepliniţi condiţiile de obţinere a unui paşaport CRDS, va trebui să luaţi legătura cu secţia consulară la numerele de informaţii consulare afişate pe site (link) şi să solicitaţi identificarea unei soluţii.

Pentru obţinerea unui paşaport simplu electronic, trebuie să depuneţi PERSONAL la sediul Secţiei Consulare, următoarele documente în ORIGINAL

1) Dovadă de şedere sub forma unei adeverinţe tip Aufenthaltsbescheinigung - Anmeldebescheinigung, Meldebescheinigung, Meldezettel, etc. Atenţie! NU este necesară traducerea acestor documente!

2) Cartea de identitate românească sau cartea de identitate provizorie.

3) Certificatul de naştere (românesc / emis de Oficiul de Stare Civilă din România / care are înscris un Cod Numeric Personal - CNP).

4) Certificatul de căsătorie. În situaţia căsătoriilor încheiate în Austria, este necesar ca mai întâi să efectuaţi la secţia consulară transcrierea certificatului de căsătorie emis de autorităţile austriece, adică să obţineţi un certificat de căsătorie românesc. 

5) Sentinţa / sentinţele de divorţ, definitive şi irevocabile, pronunţate de un tribunal românesc, în original, dacă este cazul. Pentru sentinţele de divorţ pronunţate în străinătate este necesară recunoaşterea acestora de un tribunal din România şi înscrierea menţiunilor de divorţ pe marginea actului de Stare Civilă (certificat de naştere sau certificat de căsătorie, după caz, sau adeverinţă din care să reiasă menţiunea de stare civilă). Recunoaşterea în România a divorţului pronunţat în Austria se poate face fie prin intermediul Secţiei Consulare, fie personal, în ţară, de către fiecare solicitant sau prin mandatar cu procură specială (link).

6) Certificatul de deces al soţului/soţiei, în original, dacă este cazul.

7) Paşaportul vechi, dacă este cazul. În cazul furtului vechiului paşaport, este necesar să prezentaţi dovada eliberată de organele de poliţie austriece, împreună cu traducerea acesteia efectuată de un traducător autorizat. În cazul distrugerii paşaportului, se vor prezenta elemente ale paşaportului distrus/deteriorat, care să permită identificarea documentului.

Procedura:

Timpii de aşteptare vor diferi în funcţie de numărul de petenţi prezenţi în sală, cererile fiind preluate până la ora 14.30. La Secţia Consulară a Ambasadei României la Viena cererile sunt primite în ordine cronologică, pe bază de bon de ordine eliberat la intrare. Excepţie fac cererile de servicii consulare trimise prin portalul www.econsulat.ro la care petenţii îşi pot programa singuri data/ora prezentării la ghişeu. Pentru a evita timpii de aşteptare, vă rugăm să vă programaţi pe portalul www.econsulat.ro, urmând procedura prezentată la pagina https://viena.mae.ro/node/1065.

În momentul depunerii actelor este necesar să plătiţi în numerar contravaloarea serviciului consular: 59 euro. La înmânarea banilor, funcţionarul consular vă va înmâna obligatoriu o chitanţă.

Cererea de eliberare a paşaportului se emite automat la ghişeu, odată cu depunerea documentelor şi preluarea datelor biometrice (fotografie de tip paşaport, amprente digitalizate, semnătură). RECOMANDARE: pentru a asigura  o bună calitate fotografiei, vă rugăm să evitaţi îmbrăcămintea de culoare deschisă.

Vă rugăm să nu solicitaţi funcţionarului consular, în avans, formulare de completat, pentru că ele nu vă pot fi înmânate decât după ce cererea dvs. a început să fie procesată (ele sunt eliberate de sistemul electronic abia după ce începe procesarea cererii).

Timpul de procesare a cererii la ghişeu este de 20 sau 30 de minute. În rare cazuri, procesarea unei cereri poate dura şi o oră dacă cererea petentului este însoțită de multe documente doveditoare. Cererea dvs. este procesată de funcţionarul consular cât timp vă aflaţi la ghişeu şi trimisă on-line serviciului de paşapoarte din România. Ulterior, în termen de două săptămâni, Ministerul de Interne va fabrica paşaportul dvs. (conţine un cip electronic care poate fi realizat doar în ţară) şi îl trimite la Viena, urmând să ajungă la Secţia Consulară după 4 sau 5 săptămâni de la momentul depunerii cererii. În rare cazuri, această perioadă se poate prelungi până la 90 de zile.

Paşaportul dvs. poate fi ridicat şi din ţară, de la serviciul de paşapoarte din judeţul în care locuiţi, însă trebuie să menţionaţi acest aspect funcţionarului consular în momentul în care depuneţi cererea.

Valabilitatea acestui paşaport este de 5 ani.

Cum intru în posesia paşaportului dacă solicit eliberarea sa la Viena?

După 5 săptămâni de la depunerea cererii, paşaportul dvs. ar trebui să fi fost deja trimis din ţară, de Serviciul Paşapoarte, şi să se afle la Secţia Consulară din Viena. Pentru a verifica dacă noul dvs. paşaport a sosit la Secţia Consulară, vă rugăm să urmaţi paşii de mai jos:

  1. Accesaţi link-ul: viena.mae.ro/cauta-pasaport (accesează acum). 
  2. Introduceti în spatiul disponibil Codul Numeric Personal şi prima literă a numelui de familie.  Exemplu: 1541210345611A
  3. Daca paşaportul dumneavoastră a sosit şi este disponibil pentru ridicare o să apară pe monitor mesajul: „Documentul este disponibil pentru ridicare”.
  4. Dacă paşaportul dumneavoastră nu a sosit, va fi afişat mesajul: „Documentul căutat nu este disponibil”.

Pentru a intra în posesia paşaportului, vă rugăm să vă prezentaţi personal la sediul Secţiei Consulare, în orele de lucru cu publicul (08.30 – 14.30), cu vechiul paşaport (dacă aţi avut) şi cu un document de identitate valabil. Prezentarea vechiului paşaport este obligatorie, întrucât el trebuie să fie anulat de funcţionarul consular înainte de a vi-l înmâna pe cel nou.

Dacă după 5 săptămâni constataţi că paşaportul nu apare pe pagina de web ca fiind disponibil pentru ridicare, vă rugăm să contactaţi Ambasada României la Viena pe email (viena.consul@mae.ro) şi să semnalaţi acest aspect. Secţia consulară va verifica în sistemul electronic şi vă va comunica motivele pentru care paşaportul dvs. nu a ajuns încă la Ambasadă.

 

Delegația României la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics a vizitat ambasada

16.03.2017

La 15 martie, ambasada a fost gazda delegației României la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics, care vor…

Romanian Highlights @ LET’S CEE Film Festival 2017

10.03.2017

Cea de-a cincea ediţie a festivalului internaţional LET’S CEE Film Festival se desfăşoară la Viena în…

Expoziție Alma Redlinger la Galeria ICR Viena

02.03.2017

Institutul Cultural Român de la Viena prezintă în perioada 8 martie – 7 aprilie a.c. expoziția „Fata cu evantai …

Méditation Hébraïque - Concert cu Andrei Kivu și Mara Dobresco

21.02.2017

Ambasada României în Republica Austria a invitat la 20 februarie la un concert de muzică clasică „Méditation…