Home

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Lista secțiilor de votare organizate în străinătate va fi publicată cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe și pe cele ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României. În acest moment sunt disponibile următoarele informații privind desfășurarea procesului electoral:

  • Secțiile de votare din Austria vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00 (ora Austriei).
  • Nu este necesară înscrierea în Registrul electoral a cetățenilor români care doresc să voteze pentru reprezentanții României în PE. Cetățenii români care votează la secțiile organizate în străinătate vor fi înscriși în listele electorale suplimentare, în momentul participării la vot.
  • Au drept de vot cetățenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor.
  • Cetățenii români aflați în străinătate (cu domiciliul în străinătate, cu reședința în străinătate sau aflați ocazional în străinătate / turiști) pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil.
  • Recomandăm să verificați din timp valabilitatea actelor de identitate românești și să faceți demersurile necesare pentru înlocuirea/reînnoirea acestora dacă expiră până la data alegerilor.
  • Cetățenii români înscriși în listele electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce dau o declarație potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale căruia liste electorale este înscris. La alegerile pentru Parlamentul European, atât alegătorul resortisant, cât și alegătorul comunitar, au dreptul la un singur vot!

Pe măsură ce vor vor fi disponibile informații suplimentare, le vom publica pe site-ul ambasadei http://viena.mae.ro și pe facebook https://www.facebook.com/ambasadaromanieiaustria .

Reamintim că în procesul electoral din străinătate, Ministerului Afacerilor Externe îi revin doar sarcini de ordin administrativ – organizatoric și de informare a alegătorilor. MAE va acționa permanent în sensul îmbunătățirii condițiilor de vot, în funcție de resursele de care dispune, și va lua toate măsurile necesare pentru ca votul din 26 mai 2019 să decurgă în cele mai bune condiții.

Vă recomandăm să consultați:

  • Ghidul alegătorului român din străinătate (Link)
  • Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate la alegerile pentru PE (Link)

Informații suplimentare:

În prim plan

Anunț important privind programul Secției consulare a ambasadei

14.08.2019

Vă informăm că în zilele de 15 și 16 august 2019, Secția consulară din Viena nu lucrează cu publicul. Pentru …

Alegeri pentru Președintele României

07.08.2019

Revenim cu noi precizări și detalii referitoare la modalitățile de exercitare a dreptului de vot și a procedurilor …

Rubrică specială pe pagina de internet a MAE referitoare la organizarea în străinătate a alegerilor pentru Președintele României din noiembrie 2019

05.08.2019

Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării…

Înregistrarea la alegerile pentru Președintele României

29.07.2019

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru Preşedintele României din 8, 9 și 10…