Actualitatea ambasadei

Întrevederea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot cu coordonatorul Departamentului pentru afaceri europene din cadrul Cancelariei Federale a Austriei, Alexander Schallenberg

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a avut astăzi, la Viena, o întrevedere cu coordonatorul Departamentului pentru afaceri europene din cadrul Cancelariei Federale a Austriei, Alexander Schallenberg.

Întâlnirea a vizat un schimb de opinii asupra progreselor înregistrate de către Președinția României la Consiliul UE în avansarea agendei europene, cu accent pe dosarele pe care România le-a preluat de la Președinția austriacă a Consiliului, derulată în a doua jumătate a anului trecut. Oficialul român a reamintit buna coordonare instituțională dintre Președinția austriacă și cea română a Consiliului Uniunii Europene și tranziția eficientă mandatului între cele două Președinții care încheie actualul ciclu legislativ.

Printre temele abordate s-au numărat procesul de reflecție privind viitorul Uniunii Europene, Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, procesul de retragere a Marii Britanii din UE, politica de extindere a Uniunii Europene și procesul de integrare a Balcanilor de Vest.

Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot s-a referit la eforturile intense depuse de România în prima parte a mandatului în calitate de Președinție a Consiliului UE, evidențiind că acestea au fost direcționate spre avansarea agendei europene curente, cu precădere asupra proiectelor legislative în curs de negociere la nivelul Consiliului sau a Parlamentului European. Aceste eforturi au fost concretizate prin finalizarea negocierilor a 90 de dosare legislative

În privința procesului Brexit, cei doi interlocutori au reconfirmat că acordul negociat cu Marea Britanie este cea mai bună soluție posibilă pentru ambele părți. Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a subliniat că, în acest context volatil, Președinția României a Consiliului UE a promovat adoptarea la nivelul UE a tuturor măsurilor de contingență necesare.

Cu referire la viitorul Uniunii, secretarul de stat a subliniat necesitatea stabilirii unor obiective comune pentru depășirea provocărilor actuale și identificarea unor modalități consensuale de avansare a agendei UE de o manieră în care să producă rezultate și să fie evidențiată valoarea adăugată a proiectului european. În context, a fost reliefată importanța Summit-ului informal al șefilor de stat și de guvern din statele membre UE, care va avea loc la ‪9 mai la Sibiu, pentru transmiterea unui semnal de unitate înaintea alegerilor europene. De asemenea, oficialul român a făcut referire la politica de extindere a Uniunii Europene și procesul de integrare a Balcanilor de Vest, ca prioritate a Președinției române și ca o investiție într-o Europă stabilă și unită.

În prim plan

Anunț pentru cetățenii români care doresc să facă parte din birourile secțiilor de votare la alegerile prezidențiale

11.10.2019

Vă reamintim că cetățenii români rezidenți în Austria au posibilitatea să se înscrie pentru a completa, acolo…

Ghidul alegătorului din străinătate

10.10.2019

Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Autoritatea Electorală Permanentă au…

Vizita la ambasadă a participanților la un workshop pe tema limbilor pe cale de dispariție

07.10.2019

Ambasadorul Bogdan Mazuru a primit la 4 octombrie 2019 un grup de cadre universitare și cercetători care s-au…

Comemorarea victimelor regimului nazist la Castelul Hartheim (Austria Superioară)

02.10.2019

La 1 octombrie 2019 a avut loc o ceremonie de comemorare a victimelor regimului nazist la Castelul Hartheim (Austria…