Actualitatea ambasadei

Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, cu coordonatorul Secretariatul SUERD (Danube Strategy Point), Rudolf Schicker

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a avut o întrevedere la data de 18 aprilie 2019, cu coordonatorul secretariatului SUERD (Danube Strategy Point - DSP), Rudolf Schiker, în contextul în care în prezent Secretariatul este deținut în parteneriat de către Viena și București.

Discuțiile s-au axat pe procesul de relansare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) care reprezintă un obiectiv major al Președinției Române la SUERD. Acesta necesită un impuls atât la nivel politic, prin reintroducerea Strategiei pe agenda politică națională a statelor participante la SUERD, cât și la nivel tehnic, prin stimularea unui grad de implicare mai mare a instituțiilor de linie și a altor actori relevanți în procesul de revizuire a Planului de Acțiune.

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute etapele obligatorii ale procesului de revizuire a Planului de Acțiune SUERD, fiind reiterată importanța acordată de către Președinția României celei de-a doua etape a consultărilor din statele participante. După integrarea de către Secretariatul Strategiei a rezultatelor consultărilor naționale derulate în prezent pe tema revizuirii obiectivelor, țintelor și acțiunilor SUERD din cadrul Planului de Acțiune  al Strategiei Dunării, în luna mai 2019, va fi redactat un nou document în care vor fi integrate contribuțiile primite din partea Coordonatorilor Naționali și de Arii Prioritare SUERD.

De asemenea, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat nevoia continuării consultărilor cu toți actorii relevanți  pentru avansarea propunerilor de ajustare a obiectelor Ariilor Prioritare SUERD la temele principale de pe agenda europeană și aprobării acestora în cadrul viitoarei reuniuni comune a Coordonatorilor naționali și a  Coordonatorilor de Arii Prioritare SUERD (București, 23-24 Mai 2019). În context, a fost exprimată disponibilitatea Președinției României la SUERD pentru a sprijini DSP-ul în desfășurarea unor noi dezbateri pe marginea acestui document cu ocazia Forumului Anual SUERD de la București (27-28 iunie 2019). Documentul rezultat urmează să fie transmis Comisiei europene pentru pregătirea noului Plan de Acțiune SUERD.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a susținut importanța implicării Secretariatului SUERD de la Viena și București în buna organizare a lucrărilor Forumului SUERD și în derularea de o manieră transparentă și incluzivă a procesului de revizuire a Planului de Acțiune, apreciind în context lansarea la 2 aprilie 2019, a consultărilor publice cu cetățenii prin intermediul platformei online a DSP.

Rudolf Schicker, coordonatorul Secretariatului SUERD, a reiterat sprijinul pentru Preşedinţia română a SUERD şi susţinerea față de avansarea priorităților Președinției, precum relansarea Strategiei şi procesul de revizuire a Planului de Acţiune SUERD.

Informații suplimentare:

România a obținut în data de 18 iulie 2018, în cadrul reuniunii comune a Comitetului de Monitorizare a Programului Transnațional Dunărea și a coordonatorilor naționali din statele participante la Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) desfășurate la Split, în Croația, preluarea și asigurarea, în parteneriat cu Austria, a Secretariatului SUERD / Danube Strategy Point.

Decizia privind aprobarea proiectului comun româno-austriac pentru reînființarea Secretariatului SUERD a fost adoptată prin consens, iar inițiativa depunerii acestei candidaturi de către țara noastră a aparținut Ministerului Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România

SUERD reprezintă o inițiativă politică României și Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) și adresată președintelui Comisiei Europene. În baza acestui demers și urmare consultării cu cele 14 state membre, la 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a prezentat Comunicarea privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării și Planul de Acțiune, iar la 13 aprilie 2011, documentul a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene.

În prim plan

Anunț pentru cetățenii români care doresc să facă parte din birourile secțiilor de votare la alegerile prezidențiale

11.10.2019

Vă reamintim că cetățenii români rezidenți în Austria au posibilitatea să se înscrie pentru a completa, acolo…

Ghidul alegătorului din străinătate

10.10.2019

Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Autoritatea Electorală Permanentă au…

Vizita la ambasadă a participanților la un workshop pe tema limbilor pe cale de dispariție

07.10.2019

Ambasadorul Bogdan Mazuru a primit la 4 octombrie 2019 un grup de cadre universitare și cercetători care s-au…

Comemorarea victimelor regimului nazist la Castelul Hartheim (Austria Superioară)

02.10.2019

La 1 octombrie 2019 a avut loc o ceremonie de comemorare a victimelor regimului nazist la Castelul Hartheim (Austria…