Actualitatea ambasadei

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Lista secțiilor de votare organizate în străinătate va fi publicată cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe și pe cele ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României. În acest moment sunt disponibile următoarele informații privind desfășurarea procesului electoral:

  • Secțiile de votare din Austria vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00 (ora Austriei).
  • Nu este necesară înscrierea în Registrul electoral a cetățenilor români care doresc să voteze pentru reprezentanții României în PE. Cetățenii români care votează la secțiile organizate în străinătate vor fi înscriși în listele electorale suplimentare, în momentul participării la vot.
  • Au drept de vot cetățenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor.
  • Cetățenii români aflați în străinătate (cu domiciliul în străinătate, cu reședința în străinătate sau aflați ocazional în străinătate / turiști) pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil.
  • Recomandăm să verificați din timp valabilitatea actelor de identitate românești și să faceți demersurile necesare pentru înlocuirea/reînnoirea acestora dacă expiră până la data alegerilor.
  • Cetățenii români înscriși în listele electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce dau o declarație potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale căruia liste electorale este înscris. La alegerile pentru Parlamentul European, atât alegătorul resortisant, cât și alegătorul comunitar, au dreptul la un singur vot!

Pe măsură ce vor vor fi disponibile informații suplimentare, le vom publica pe site-ul ambasadei http://viena.mae.ro și pe facebook https://www.facebook.com/ambasadaromanieiaustria .

Reamintim că în procesul electoral din străinătate, Ministerului Afacerilor Externe îi revin doar sarcini de ordin administrativ – organizatoric și de informare a alegătorilor. MAE va acționa permanent în sensul îmbunătățirii condițiilor de vot, în funcție de resursele de care dispune, și va lua toate măsurile necesare pentru ca votul din 26 mai 2019 să decurgă în cele mai bune condiții.

Vă recomandăm să consultați:

  • Ghidul alegătorului român din străinătate (Link)
  • Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate la alegerile pentru PE (Link)

Informații suplimentare:

În prim plan

Anunț pentru cetățenii români care doresc să facă parte din birourile secțiilor de votare la alegerile prezidențiale

11.10.2019

Vă reamintim că cetățenii români rezidenți în Austria au posibilitatea să se înscrie pentru a completa, acolo…

Ghidul alegătorului din străinătate

10.10.2019

Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Autoritatea Electorală Permanentă au…

Vizita la ambasadă a participanților la un workshop pe tema limbilor pe cale de dispariție

07.10.2019

Ambasadorul Bogdan Mazuru a primit la 4 octombrie 2019 un grup de cadre universitare și cercetători care s-au…

Comemorarea victimelor regimului nazist la Castelul Hartheim (Austria Superioară)

02.10.2019

La 1 octombrie 2019 a avut loc o ceremonie de comemorare a victimelor regimului nazist la Castelul Hartheim (Austria…